Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης

Σε έναν πανέμορφο καταπράσινο τόπο δίπλα στη λίμνη Βόλβη ταξίδεψαν αυτήν την Παρασκευή τα ραδιοφωνικά ανταμώματα.

Η εκπομπή βρέθηκε για δεύτερη φορά λουτρά της Νέας Απολλωνίας έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Ιωάννη Αλμαλόγλου. Κατά τη δίωρη διάρκειά της είχαν την ευκαιρία τοπικοί φορείς να παρουσιάσουν την ιστορία τα ήθη τα έθιμα και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες και τις θεραπευτικές ιδιότητες που προσφέρουν τα ιαματικά λουτρά της Νέας Απολλωνίας.

Υπέροχη μουσική συντροφιά με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια πρόσφερε ορχήστρα που την αποτελούν οι : Διονύσης Λειβαθινός (κλαρίνο) , Γιάννης Λεονταρίδης (ακορντεόν) , Σταύρος Τσιμπραϊλίδης (κρουστά - μπουζούκι - φωνή).

Τηλεφωνήματα ακροατών έστειλαν ζωντανά στον αέρα τον χαιρετισμό τους στους κατοίκους και στην εκπομπή.

Λίγα λόγια για τα Ιαματικά Λουτρά Νέας Απολλωνίας :

Τα ιαματικά λουτρά της Νέας Απολλωνίας βρίσκονται κοντά στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας σε απόσταση 50 χιλιομέτρων ανατολικά της Θεσσαλονίκης , δίπλα από τη λίμνη Βόλβη στους πρόποδες ενός ορεινού όγκου , αλλά και τις πολύ καλές εγκαταστάσεις της περιοχής. Δίπλα από το χώρο των λουτρών περνούσε η παλιά Εγνατία οδός, της οποίας το οδόστρωμα φαίνεται ακόμα και σήμερα. Επίσης από εδώ πέρασε και διανυκτέρευσε κατά τη Χριστιανική παράδοση ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Οι αναφορές για την ιαματική χρήση του νερού είναι πολύ παλιές. Οι ρευματικές παθήσεις ήταν γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη ο οποίος τις διέκρινε, τις περιέγραψε και εν συνεχεία συμπληρώθηκαν από τον Κέλσο. Η θεραπεία των ρευματικών παθήσεων ήταν γνωστή στους αρχαίους λαούς με μεθόδους που θεωρούνταν μαγικές και η θεραπεία προήρχετο με την εμβάπτιση των πασχόντων στο ιαματικό νερό.

Νέα Απολλωνία


Η Νέα Απολλωνία κτισμένη δυτικά από τα ερείπια της αρχαίας Απολλωνίας αποτελεί την έδρα του Δήμου Απολλωνίας, 55χμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Είναι κυρίως γνωστή για τα ιαματικά της λουτρά, τα οποία επισκέπτονται πλήθος κόσμου κάθε χρόνο. Αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή έχουν αποκαλύψει ίχνη συνεχούς κατοίκησης από τη νεότερη και ύστερη νεολιθική εποχή, την πρώιμη εποχή του σιδήρου και κατά τους ιστορικούς χρόνους.
Από τη Νέα Απολλωνία αξίζει να επισκεφτείτε τη μαγευτική Λίμνη Βόλβη, η οποία προστατεύεται από τη Διεθνή Συνθήκη Ramsar και φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας. Στο βόρειο τμήμα της λίμνης δεσπόζει και το μοναδικό παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας με τα υπεραιωνόβια δένδρα του, συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων.

Πηγές : http://www.dimosapollonias.gr/
http://www.apollonia-spa.gr/
Πηγή φωτογραφιών : Nea Apollonia Group στο Facebook
Ακολουθούν ηχητικά αποσπάσματα από την εκπομπή :

Μέρος 1ο
Μέρος 2οΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου