Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008

Άδενδρο Θεσσαλονίκης


Μετά από 2 εβδομάδες διακοπής, τα ταξίδια της εκπομπής ξεκίνησαν πάλι.
Σταθμός αυτήν την Παρασκευή ήταν το Άδενδρο του Δήμου Χαλκηδόνας του Νομού Θεσσαλονίκης το οποίο είναι γνωστό για τον ιστορικό του σιδηροδρομικό σταθμό.
Καλεσμένοι του Μορφωτικού και Πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής "Η Πρόοδος" και του Δημάρχου Αθανασίου Νικόπουλου οι συντέλεστες της εκπομπής είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους τοπικούς φορείς και μέσα από την εκπομπή να γίνει γνωστή η ιστορία , η παράδοση , τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Πολλοί ακροατές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επικοινώνησαν τηλεφωνικά και έστειλαν τους χαιρετισμούς τους στους κατοίκους του Αδένδρου αλλά και οι παρευρισκόμενοι χαιρετούσαν τους συγγενείς τους που τους άκουγαν στο εξωτερικό.
Μουσική συντροφιά με παραδοσιακά τραγούδια κράτησε μια εξαιρετική ορχήστρα την οποία αποτελούσαν οι : Γιάννης Μπαλιάκας (κλαρίνο) , Μαραμής Βαγγέλης (λαούτο - ακορντεόν) ,
Τάσος Παπατζάνης (κρουστά)


Λίγα λόγια για το Άδενδρο :

Το Άδενδρο είναι χωριό του Δήμου Χαλκηδόνας στο νομό Θεσσαλονίκης περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί εξέλιξη αρχαίου οικισμού της Βοττιαίας και είναι χτισμένο ανάμεσα στους ποταμούς Λουδία και Αξιό. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Κιρτζιλάρ («χέρσα περιοχή»), μέχρι το 1927 οπότε και μετονομάστηκε σε Άδενδρον.
Αποτελούσε ομώνυμη κοινότητα της επαρχίας Θεσσαλονίκης στην οποία και περιλαμβάνονταν και τα χωριά Βαλτοχώρι (πρώην Σαρίτσα), το Παρθένιον (πρώην Τζοχαλάρ) και Βραχιά (πρώην Καγιαλή).
Σήμερα είναι έδρα Δημοτικού Διαμερίσματος, και κατά την απογραφή του 2001 είχε 2.292 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια ρυζιού και βαμβακιού και με την κτηνοτροφία. Οι κάτοικοι αποτελούνται από αυτόχθονες, από Βλάχους που ήρθαν στην περιοχή στο τέλος του 19ου αιώνα, καθώς και από πρόσφυγες του 1922.


Το στοιχείο που σφράγισε την ιστορία του Αδένδρου ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός που χρονολογείται από το 1877. Στο χωριό συγκεντρώνονταν και αποθηκεύονταν τα γεωργικά προϊόντα της περιφέρειας, για να διακινηθούν στη συνέχεια στα άλλα μέρη με το τραίνο. Από την αρχή του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο γινόταν μεγάλη κοσμοσυρροή στο χωριό για αγορές, εμπορικές και άλλες οικονομικές συναλλαγές.
Ο σταθμός παρουσίαζε μεγάλη κίνηση και για το λόγο αυτό το Άδενδρο ήταν πριν το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, κεφαλοχώρι της περιοχής. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο σταθμός έχασε την αίγλη που είχε.
Ωστόσο πρόσφατα ανακαινίστηκε (με διπλές γραμμές, αερογέφυρα για τους πεζούς, σύγχρονο στέγαστρο αλλά πάνω από όλα διατηρώντας το παλιό του ύφος ) και εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό που κατευθύνεται από τη Θεσσαλονίκη προς τον κόμβο του Πλατέος και αντίστροφα.

Πηγή : Ιστοσελίδα 2ου Γυμνασίου Χαλκηδόνας
Πηγή : Βικιπαίδεια

Περισσότερες πληροφορίες για το Άδενδρο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα Adendro Online στη διεύθυνση : http://www.portal.adendro.net/Ακολουθούν ηχητικά αποσπάσματα από την εκπομπή :

Μέρος 1οΜέρος 2οΜέρος 3οΜέρος 4ο
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου